Emberközelben - Exposiás fotókiállítás Székelyudvarhelyen

Exposiás fotókiállítás a Tavaszi expón

Emberközelben címmel nyílik fotókiállítása a székelyudvarhelyi Exposia alkotócsoportnak.
Színhelye a Sportcsarnokban szervezett Tavaszi expó, ahol május 12-15 között lehet megnézni a felvételeket.
A korábban már több alkalommal és több témával bemutatkozó alkotócsoport tagjai Balázs Ödön, Fekete Réka, Kibédi Sándor, Vass Lehel (Székelyudvarhely), Antal Levente (Sepsiszentgyörgy), Hajdú Tamás (Nagybánya) Kerekes István (Mosonmagyaróvár, Marosvásárhelyen született) Kerekes István (Kazincbarcika), Kozma Erzsébet (Zetelaka), Kuthi Lázár (Felsőboldogfalva), Tiszavölgyi Zsolt (Füzesabony), Tóth Zsuzsanna (Hatvan).
Az Emberközelben cím azt jelzi, hogy ennek a kiállításnak az anyagában emberábrázolást, jórészt portrékat láthatunk - bocsátotta előre Balázs Ödön szervező. Az Exposia korábbi kiállításait is egy-egy téma köré csoportosítható felvételekből szervezte.
A kerítés tetejéről ránk nevető fiúk (Balázs Ödön: Vagányok), a kutyáját ölelő kisfiú, vagy a világgá induló kislány (Fekete Réka felvételein) az egyént és a benne rejlő, ám valamelyest mégis megmutatkozó érzéseket dokumentálják. A kazincbarcikai Kerekes István bárányos fiúportréja, meg az elbámuló kislánya a bárhol megtapasztalható mindennapok lenyomatai. Antal Levente békástanyai gyerekportréja is ebbe a kategóriába sorolható. A másság is jelen van: Hajdú Tamás nagy napszemüveges figurája témájában jelzi, Kuthi Lázár a perspektívaváltással kísérletezik, Vass Lehel felvételein a vidámság mellett a szokatlan, a groteszk is megjelenik. A mosonmagyaróvári Kerekes István az idősek magányát "látja bele" arcképükbe, Kibédi Sándor ellenkezőleg: a szemekből látszó derűt meg a bizalmatlanságot kapja lencsevégre. Kozma Erzsébet a falusi környezet ellesett pillanatait válogatta a kiállítás anyagába, Tóth Zsuzsanna pedig udvahelyszéki idős emberek portréjával jelentkezett, Tiszavölgyi Zsolt egyik képe (Mikor az asszony beszélni kezd) is zetelakai időseket ábrázol.
Idén az Exposia kiállításán román, német, szerb fotográfusok képeit is láthatjuk, illetve Szlovákiából, Ausztriából, Magyarországról érkezett felvételeket is - itt meg ott élő embereket, emberközelben. (pbá)